Σημείωμα για την Ιστορία του Μετεωρολογικού Σταθμού Ε.ΜΕ.Σ. "Αλέξανδρος Τακούδης"

Οι ρίζες του ΕΜΕΣ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΚΟΥΔΗΣ" βρίσκονται στην διετία 1998-1999 όταν ένας δεκαεφτάχρονος, ο Αλέξανδρος Τακούδης, άρχισε να δίνει προγνώσεις καιρού στο δημοτικό ραδιόφωνο της Λάρισας. Το ενδιαφέρον και ενασχόλησή του με τον καιρό ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν (από την ηλικία των 5! χρόνων περίπου). O AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είχε πάθος με τα καιρικά φαινόμενα από πολύ μικρή ηλικία και ιδιαίτερα με τις χιονοπτώσεις και το χιόνι. Από μικρός άρχισε να διαβάζει οποιοδήποτε βιβλίο έβρισκε σχετικό με τον καιρό, ακόμη και τα πανεπιστημιακά συγγράμματα που είχε ο πατέρας του. Εντόπισε τις ιστοσελίδες που περιέχουν μετεωρολογικούς χάρτες κι έμαθε ο ίδιος να τους διαβάζει. Κρατώντας τα στοιχεία από τον Μετεωρολογικό σταθμό που είχε εγκαταστήσει μόνος του στο σπίτι, προσδιόριζε αποκλίσεις των θερμοκρασιών και άλλων παραμέτρων σε σχέση με αυτές που προβλέπονταν από τους χάρτες. Με το τρόπο αυτό απέκτησε τη δυνατότητα να αρχίσει να κάνει βραχυπρόθεσμες προγνώσεις για τη Λάρισα.

Όταν έδωσε εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο το 2000 με στόχο τη Μετεωρολογία, δήλωσε μόνο το το Φυσικό του Α.Π.Θ. και πέρασε πρώτος. Πρόλαβε μάλιστα να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Συνέδριο Μετεωρολογίας που έγινε στην Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβρη του 2000. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, γιατί ένα ατύχημα στάθηκε αιτία με τραγικό τρόπο να φύγει από την ζωή.

Ήταν 15 Δεκεμβρίου του 2000 λίγο μετά την βράβευση, από τον Υπουργό Παιδείας, των φοιτητών που πρώτευσαν στις σχολές του Α.Π.Θ.

Ύστερα απ΄ αυτή την άδικη απουσία του από την ζωή, ο πατέρας του Θεοφάνης Τακούδης (Μαθηματικός) βρήκε το κουράγιο και αποφάσισε να κάνει αυτό, που δεν πρόλαβε να κάνει ο Αλέξανδρος. Έδωσε εξετάσεις τον Σεπτέμβρη του 2001 στο Μεταπτυχιακό Τμήμα της Μετεωρολογίας του Μετεωροσκοπείου του Α.Π.Θ., όπου πέτυχε, και το τελείωσε το 2004.

Η Μεταπτυχιακή του εργασία ήταν (αυτή που ίσως θα διάλεγε και ο Αλέξανδρος)

"ΟΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ"

Οριστικοποίησε το 2001 την ιστοσελίδα που είχε προετοιμάσει ο Αλέξανδρος με την ονομασία

Ερασιτεχνικός Μετεωρολογικός Σταθμός (ΕΜΕΣ)

"ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΚΟΥΔΗΣ"

με ηλεκτρονική διεύθυνση www.kairos-alex.gr.

Στην ιστοσελίδα δίνονται προγνώσεις 6 ημερών για τον Θεσσαλικό χώρο και μέχρι σήμερα πάνω από 1.000.000 την έχουν επισκεφθεί. Απλοί πολίτες, επαγγελματίες (Γεωπόνοι, αγρότες, δημοσιογράφοι κ.α.), δήμοι, υπηρεσίες σχετικές με την πρόληψη προβλημάτων από έντονα καιρικά φαινόμενα και πολλοί άλλοι. Ο υπεύθυνος των προγνώσεων Θεοφάνης Τακούδης βρίσκεται σε ετοιμότητα για ενημέρωση σχετικά με τις μετεωρολογικές συνθήκες της Θεσσαλίας 365 μέρες το χρόνο (ttakoudis@yahoo.it).

Με την εμπειρία των 19 χρόνων επιστημονικών προγνώσεων του καιρού της Θεσσαλίας και την νεώτερη μορφή της ιστοσελίδας του
ΕΜΕΣ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΚΟΥΔΗΣ"
συνεχίζεται το όραμα του Αλέξανδρου.....

ΛΑΡΙΣΑ 01.02.2020